Ο λόγος που έχω συμπεριλάβει τη σύντομη αυτή ιστορία είναι επειδή μπορεί να τα δείτε όλα γύρω στο Αργοστόλι, αν ξέρετε τι ψάχνετε. Υπάρχει βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, οι δρόμοι και η γέφυρα κατασκευάστηκαν από τους Εγγλέζους, τουρκικά φαγητά, ακόμη και η τρέχουσα γλώσσα κρατά τη μνήμη από το μακρινό παρελθόν του. Ενετικές δαντέλες γίνονται ακόμα στο νησί και κοσμήματα βυζαντινού ρυθμού εξακολουθούν να διαμορφώνονται από κοσμηματοπωλεία ακόμη και σήμερα.
Κάθε περίοδος της ιστορίας και του αντίστοιχου κυβερνήτη έχει αφήσει το στίγμα του στα Ιόνια Νησιά και στους ανθρώπους της. Αυτό το ιστορικό παρελθόν έρχεται πραγματικά στη ζωή στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Κοργιαλένειου και στο ιστορικό και πολιτιστικό μουσείο. Τα περισσότερα από τα εκθέματα έχουν δωριθεί από τους ντόπιους και τους ομογενείς Κεφαλλονίτες και τις προσπάθειες του Μουσείου για τη διατήρηση, και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων της Κεφαλονιάς.Θα δείτε την Ιόνιο κοινωνία και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ξένης κατοχής έτη 1204-1864. Τα πολυτελή ρούχα, ασημένια σκεύη, κρύσταλλα, πορσελάνες, κοσμήματα και αυθεντικά έπιπλα, μουσικά όργανα, έργα ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής που μιλούν για ένα κομψό και εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής. Υπάρχουν επίσης πολλές εικόνες του νησιού πριν από τον σεισμό του 1953. Εγώ και η αδερφή μου και οι δύο βιώσαμε αυτό τον σεισμό, σαν παιδιά. Το μουσείο είναι καλά διαμορφωμένο και πολύ ενημερωτικό, για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ. Βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά μετά την κεντρική πλατεία.

Αυτό το νησί έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική Εποχή και πολλά στοιχεία του παρελθόντος του μπορεί να τα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το μουσείο στεγάζουν αρχαιότητες που κυμαίνονται από την προϊστορική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο και πέρα. Το μουσείο βρίσκεται ακριβώς μετά την κεντρική πλατεία.

 


Οι Μυκηναίοι

Σε αντίθεση με τα άλλα νησιά, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη την κατοικούσαν οι Μυκηναίοι, ένα καλά οργανωμένο πολιτισμό που έφτασαν σε υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας. Υπολείμματα οχυρώσεων και οχυρά τους μπορεί ακόμα να δει κανείς στο νησί. Με την παρακμή των Μυκηναίων γύρω από το 1100π.Χ και τις συνεχείς επιθέσεις από τους Δωριείς από τη βόρεια Ελλάδα εισήλθε σε μια σκοτεινή εποχή. Γύρω από τον 5ο αιώνα η Κεφαλονιά όπως και η Αθήνα μπήκαν σε μια περίοδο δημοκρατίας.


Η Τετράπολη Κεφαλονιά 

Η Κεφαλονιά είχε τέσσερις πόλεις-κράτη με βάση την παλιά μυκηναϊκή οχύρωση. Το πιο κοντινό στο Αργοστόλι είναι τα Κυκλώπεια Τείχη (ονομάστηκε έτσι λόγω του μεγάλου μέγεθος τους) έξω από το χωριό Ραζάτα. Τα ερείπια αυτά ήταν μέρος του τείχους που περιέβαλε την αρχαία πόλη της Κράνης. Μία από τις τέσσερις πόλεις-κράτη που κυριάρχησε στην Κεφαλονιά για πάνω από 3000 χρόνια. Θα χρειαστείτε ένα αυτοκίνητο για να φτάσετε στο Ραζάτα, αλλά το Αρχαιολογικό μουσείο περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή των μυκηναϊκών ευρημάτων.


Οι Ρωμαίοι

Γύρω στο 189 Π.Χ, οι Ρωμαίοι κατόρθωσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της Κεφαλονιάς, την οποία μετέτρεψαν σε στρατηγική θέση. Έκαναν την Κεφαλονιά ναυτική βάση από όπου έλεγχαν την θάλασσα γύρω από τη δυτική Ελλάδα. Η ευημερία που η Κεφαλονιά απολάμβανε εξασθένισε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής. Κατά την διάρκεια AD337 η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν πολύ μεγάλη για να ελεγχθεί, έτσι ώστε οι Ρωμαίοι αποφάσισαν να χωριστούν σε δύο μέρη. Η Κεφαλονιά περιελήφθη στο ανατολικό τμήμα, αργότερα γνωστό ως Βυζάντιο.


Η Βυζαντινή Περίοδος AD337-1267

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι Βάνδαλοι και οι Γότθοι έκαναν επιδρομές εναντίον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Κεφαλονιά ήταν ένα μέρος της, που έχουν υποστεί επίσης επιδρομές από τους Σαρακηνούς της Βόρειας Αφρικής. Αυτή ήταν μια εξαιρετικά ταραγμένη εποχή για την Κεφαλονιά και η ευημερία της εξασθένισε. Στο 887 η Κεφαλονιά έγινε η διοικητική κεφαλή για τα Ιόνια νησιά για τα επόμενα 300 χρόνια.


Οι Νορμανδοί

Μέχρι το 11 ο αιώνα οι Νορμανδοί ήταν μετά την Κεφαλονιά, είχαν ήδη κατακτήσει την Κέρκυρα και η Κεφαλονιά ήταν η επόμενη. Οι Νορμανδοί δεν κατόρθωσαν να κατανικήσουν την Κεφαλλονίτικη αντίσταση και εντός 3 ετών οι Βυζαντινοί που υποστηρίζεται από τη Βενετία είχε πάρει πίσω την Κέρκυρα. Οι Βενετοί είχαν αποκτήσει ειδικά δικαιώματα των συναλλαγών στην περιοχή. Δυστυχώς για την Κεφαλονιά οι Νορμανδοί και Γενουάτες επιτέθηκαν ξανά. Το 1147 το νησί είχε ανακτηθεί και πάλι από την Βυζαντινή αυτοκρατορία και τους Βενετούς, αλλά στο πνεύμα μιας διαρκούς ειρήνης συμφώνησαν να δώσουν πίσω τους Νορμανδούς την Κεφαλονιά. Ο Ναύαρχος Margaritus πήρε τον έλεγχο του νησιού, καθώς και της Ζάκυνθου και της Ιθάκης, εγκατέστησε το στρατηγείο του στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου στην Κεφαλονιά (αξίζει μια επίσκεψη).Η οικογένεια Ορσίνι 1194-1357

Το 1194 τον Margaritus διαδέχθηκε ο Μαθιός Ορσίνι που κατάργησε την ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία υπέρ του καθολικισμού για να κερδίσει την εύνοια του παπά. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατέρρευσε και οι Ενετοί άρχισαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των περιοχών του Βυζαντίου συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών Ιονίων Νήσων. Η οικογένεια Ορσίνι ήταν μια καταστροφή για το νησί. Η εξουσία τους χαρακτηρίζεται από δολοφονίες, ίντριγκες, δωροδοκίες, διαφθορά, στρατηγικά τοποθετημένα γάμους, κλοπές, άρπαγες εξουσίας και αυτό ήταν ακριβώς ό, τι συνέβαινε στο εσωτερικό της οικογένειας. Ο Ιωάννης Β’ Ορσίνι ο οποίος δολοφόνησε τον αδελφό του και έκλεψε την προίκα της αδελφής του, δηλητηριάστηκε τελικά από τη σύζυγό του. Μετά από πολλά χρόνια υπό το καθεστώς Ορσίνι με αυστηρούς κανόνες και υψηλοί φορολογία η Κεφαλονιά έμεινε σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση. Ένα μικρό μέρος αυτής της κληρονομιάς παραμένει ακόμη και σήμερα με μια καθολική εκκλησία στον κεντρικό εμπορικό δρόμο (Λιθόστρωτο) του Αργοστολίου.Η Τόκκος Δυναστεία 1357-1479

Το 1357 ο Βασιλιάς της Νάπολης έδωσε την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και την Λευκάδα στον Leonard Α 'Tocco ο οποίος δυστυχώς πέθανε και ο Καρόλος Α', ένας άπληστος και βίαιος άνθρωπος έγινε ο κυβερνήτης μέχρι το 1429. Η Βενετία ήταν σε συνεχή μάχη με τους Τούρκους οι οποίοι προχωρούσαν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Υπό την πίεση από τους Τούρκους, ο Καρόλος Β’ τους έδωσε την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά φυσικά ήθελαν περισσότερο και 1442 πήραν τον έλεγχο της Ζακύνθου. Το 1448 ο Leonard Γ’ ήρθε στην εξουσία, ο τελευταίο των ηγεμόνων των Τόκκων. Επανέφερε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην θέση που της ανήκε, αλλά έδωσε επίσης την Κεφαλονιά στους Τούρκους. Οι Τούρκοι λεηλάτησαν την Κεφαλονιάς μέχρι το έτος 1500H Ενετική Κατοχή 1500-1797

Η Βενετία ήθελε να πάρει την Κεφαλονιά πίσω από τους Τούρκους, με την υποστήριξη της Ισπανίας θα ξεκινήσει μια επίθεση για να διαλύσει τον εχθρό. Εκ πρώτης όψεως αυτό, φαινόταν σαν απελευθέρωση για την Κεφαλονιά, αλλά στην πραγματικότητα αντικαταστάθηκε το ίδιο καθεστώς. Αρχικά υπήρχαν πολλές ευεργετικές πτυχές της Ενετοκρατίας. Δημιουργήθηκαν νομοί στους τοπικούς ευγενείς που επιδίωξαν να ενθαρρύνουν την ευημερία του νησιού, που αύξησε τον πληθυσμό μέσω της μετανάστευσης, που ενθάρρυνε τη γεωργία, και την κτηνοτροφία, και την παραγωγή αρκετά προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή. Οργάνωσαν, επίσης, ένα εμπορικό στόλο για το εμπόριο. Οι Βενετοί έφεραν τη μουσική και τις τέχνες και γενικά αυξήθηκε το επίπεδο του πολιτισμού, παρόμοια με αυτό που το νησί απολάμβανε κάτω από την Μυκηναϊκή Τετραπολη.
Πρόβλημα υπήρχε ακόμα για το νησί, Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κήρυξε τον πόλεμο στην Βενετία, ο πειρατής Μπαρμπαρόσα και τώρα ναύαρχος του τουρκικού στόλου επιτέθηκε στην Κεφαλονιά και πάλι όπως έκανε ο Αλή Πασάς το 1571. Ευτυχώς, ο Αλή Πασάς δεν πήρε ποτέ την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και έμεινε με τη Βενετία.

 

Κατά το 17ο αιώνα το νησί συγκλονιζόταν από συνεχείς σεισμούς, χειρότερα από ό, τι το νησί είχε προηγουμένως γνωρίσει και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Μέχρι το 18ο αιώνα, η βενετσιάνικη αυτοκρατορία όδευε σε παρακμή και το ταξικό σύστημα του κανόνα από τους Βενετούς προκαλούσε προβλήματα μεταξύ των πλέον ισχυρών τοπικών ευγενών οικογενειών, οι οποίες τελικά θα καταλήξουν σε εμφύλιο πόλεμο στο νησί το 1755.
Αποδεικτικά στοιχεία για την ευγενή αριστοκρατική εξουσίας από τους Βενετούς εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα. Στο Αργοστόλι υπάρχει ένα κατάστημα έξω από τον κεντρικό εμπορική δρόμο που θα εντοπίσετε το όνομα της οικογένειάς σας. Εάν η οικογένειά σας έχει ανατεθεί με έναν τίτλο από τους Ενετούς υπάρχει ένα αρχείο από το "Libro de Oro", ένα αντίγραφο μπορεί να βρεθεί στη βιβλιοθήκη. Αυτό το κατάστημα μπορεί επίσης να ανακαλύψει το όνομα της οικογένειά σας «Κώδικας όπλων»

Η Βενετία τελικά ηττήθηκε από τον Ναπολέοντα το 1797 και αυτό ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο για την Κεφαλονιά

Γάλλοι και Ρώσοι Κυρίαρχοι 1797-1809

Η προτεραιότητα των Γάλλων ήταν να θέσουν εκτός νόμου το πλέον μισητό αριστοκρατικό σύστημα. Δυστυχώς το επόμενο έτος ο γαλλικός στόλος έχασε την μάχη του Αμπουκίρ και στη συνέχεια αναγκάστηκε να δώσει τα Ιόνια Νησιά στους Ρώσους και στους Τούρκους, οι οποίοι στη συνέχεια αμέσως αποκατάστησαν το σύστημα της βενετικής διοίκησης. Οι ρωσο-τουρκικοί ναύαρχοι δήλωσαν ότι τα επτά νησιά του Ιονίου ήταν τώρα ένα έθνος, η Επτάνησος Repulic. Με μια μονοκοντυλιά θα εξαλειφθούν, η ατομικότητα των νησιών. Αυτή η νέα Δημοκρατία ήταν τώρα ένα ρωσικό προτεκτοράτο. Οι Γάλλοι δεν είχαν πει το τελευταίο λογο τους , το 1807 η Συνθήκη του Τιλσίτ, παραχώρησε το νησί πίσω στη Γαλλία. Η κατοχή ήταν σύντομη, οι Βρετανοί ήταν τώρα η νέα απειλή στην περιοχή.Η Αγγλοκρατία 1809-1864

Στο πλαίσιο του πολέμου κατά του Ναπολέοντα οι βρετανικοί τοποθέτησαν αποκλεισμό από τα νησιά του Ιονίου,
Η Ζάκυνθος λήφθηκε πρώτη και η Κεφαλονιά και η Ιθάκη ακολούθησαν. Οι βρετανικοί εγκατάστησαν μια προσωρινή κυβέρνηση και η Συνθήκη των Παρισίων του 1815 τους κήρυξε βρετανικό προτεκτοράτο. Μεταξύ 1810-1814 ο συνταγματάρχης Charles Philippe de Bosset, ένας Ελβετός μηχανικός, έγινε προσωρινός κυβερνήτης. Πιστώνεται με πολλά δημόσια έργα, συμπεριλαμβανομένης της «Causeway» γέφυρα του Δράπανου στο Αργοστόλι . Αυτή η γέφυρα είναι η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στην Ευρώπη, η οποία εκτίνετε πάνω από το θαλάσσιο νερό . Η γέφυρα βρίσκεται υπό συντήρηση αυτή τη στιγμή, πολλές από της αρχικές πέτρινες πλάκες έχουν πέσει μέσα στη θάλασσα και έπρεπε να ανακτηθούν από τους δύτες. Η γέφυρα θα ανοίξει μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

Ο Thomas Maitland έγινε Λόρδος Ύπατος Αρμοστής το 1815, ήταν ένας δυναμικός έμπορος και μισητός από τους ντόπιους. Αντιστασιακές ομάδες άρχισαν να σχηματίζονται αν και μεγάλο μέρος των προσπαθειών τους αποσκοπούσαν  στη στήριξη των Ελλήνων στην επανάσταση κατά των Τούρκων. Μέχρι το 1848 το αντιστασιακό κίνημα άρχισε να κερδίζει δύναμης και στρεφόταν κατά τους αγγλοκράτες, υπήρχαν συχνά συγκρούσεις μεταξύ τους. Μέχρι το 1850 τα Ιόνια Νησιά έψαχναν για ένωση με την Ελλάδα, οι Βρετανοί απάντησε σε όλες τις αντιστάσεις με βία, αλλά η αντίσταση εξακολουθεί να μεγαλώνει. Ωστόσο, ως «κίνηση καλής θέλησης», «οι Βρετανοί παραχώρησαν τα Επτάνησα στην Ελλάδα το 1864.